Psykisk arbejdsmiljø – kit mellem organisationens elementer

Det psykiske arbejdsmiljø angiver, med begreber lånt fra social kapital, evnen til samarbejde båret af tillid og retfærdighed med fokus på virksomhedens kerneopgave. Hvor arbejdet opleves meningsfuldt og opgaven er klar, hvor der er en tillidsfuld atmosfære og oplevelse af retfærdighed, der vil medarbejdere og ledere trives. Det er uhyre enkelt og samtidig overordentlig kompliceret at skabe et godt psykisk arbejdsmiljø. Enkelt fordi der er noget, man kan gøre og kompliceret fordi organisationer består af mennesker. Mennesker der er dannet af sammensætningen mellem arv, miljø og erfaringer. Det gør os unikke, uforudsigelige, kreative og nogle gange meget besværlige.

De to begreber forretning og trivsel hører for AKON sammen. Organisationens evne til at ”producere” og være effektiv er koblet med medarbejdernes trivsel. Trivsel er knyttet sammen med samarbejdet, innovation og kvalitet i arbejdet. Det der gives opmærksomhed vokser og ved at sættes fokus på trivsel kan virksomheder få trivslen til at blomstre.
Hvis der er dårlig trivsel, skabes der store udfordringer for såvel arbejdsmiljøet, og i forhold til kvaliteten i arbejdet. I disse tilfælde er det vigtigt at reagere, så snart der er tegn på mistrivsel, før det slår dybe rødder på arbejdspladsen.

AKON arbejder ud fra denne model:

Arbejdsmodel psykiskarbejdsmiljø

Problemløsning og udvikling

Vi løser opgaver, der opstår på baggrund af udfordringer i det psykiske arbejdsmiljø. Det kan være spændinger, stress eller krisereaktioner. Vi arbejder også med opgaver, der er mere proaktive af natur, hvor det handler om at pleje det gode psykiske arbejdsmiljø. Grundlæggende vil vore interventioner været orienteret mod fremtiden og mindre på ”fortidens syndere”.

 

 

Nyhedsbrev

Du har mulighed for at modtage nyheder om arbejdsmiljø fra Arbejdsmiljøcentret / AKON A/S.

Du kan altid afmelde dig denne service igen.

Med venlig Hilsen
Arbejdsmiljøcentret / AKON A/S

Se seneste nyhedsmail

Tilmeld nyhedsbrev

Smartphonen – velsignelse eller forbandelse

Skrevet af Olu Robbin-Cooker

Indrøm det!

Du kan heller ikke undvære din smartphone. Og så er vi i hvert fald to. Jeg vil nemlig heller ikke af med min. Til gengæld er jeg meget bevidst om, at jeg skal styre den - ikke omvendt. Har du tænkt på det?

Den er blevet en uundværlig del af vores hverdag. Jeg har selv stor glæde af den – smartphonen. Kalender, mails – you name it.
Alligevel vil jeg vove at stille spørgsmålet: Er den en velsignelse eller en forbandelse?
Skal jeg selv svare på spørgsmålet, bliver det et: Det kommer an på, hvem der svarer.

 

Jeg havde en klient.

Der er nemlig ikke nogen tvivl om, at smartphonen ligesom medaljen har en bagside. Jeg havde en klient en gang, som var ved at gå ned med stress. Der var flere ting i hans liv, der var svært - både på jobbet og på hjemmefronten. Selv om hans smartphone var en stor hjælp i det daglige, var den også en del af problemet. Han fik mails fra chefen i tide og utide - på alle mulige tidspunkter af døgnet. Flere gange havde han fået en mail om aftenen. Der stressede ham og holdt ham vågen om natten. Det skete også i weekender. Han virkede næsten overrasket over det, da jeg gjorde ham opmærksom på, at han kunne slå notifikationer fra og selv bestemme, hvornår han ville tjekke mail. Han var så stresset, at han ikke selv havde fået den tanke.

Han er bare et eksempel.
Jeg møder folk, der virkelig bliver stressede af deres smartphones , og det behøver såmænd ikke at have rod i noget arbejdsrelateret, Overforbrug af sociale medier ser jeg oftere og oftere. For meget tid på de sociale medier kan for det første reducere den tid, man har til andre og vigtigere opgaver og er reelt med til at reducere god gammel ansigt til ansigt kontakt med andre.
Der er flere forskere, der lige nu undersøger smartphonens effekt på vores livskvalitet og trivsel. For eksempel er der allerede bevis for, at vores søvn er påvirket negativt af lys fra mobiltelefoner. Andre studier peger på manglende motion på grund af overdreven brug af sociale medier. Så er der i øvrigt også den negative side, at man på Facebook, Instagram med flere får et forvrænget billede af andres liv – eller rettere det liv, man tror, de andre har!

 

Velsignelse eller forbandelse.

Så skal jeg svare på spørgsmålet om velsignelsen eller forbandelsen mere præcist, må det blive et: Det er en velsignelse, hvis man selv formår at tage kontrol over apparatet. Til gengæld er det en forbandelse, hvis smartphonen kommer til at styre dit liv. Som alt andet handler det jo om at finde en sund balance.

Selv om smartphonen er en stor synder, når det kommer til stressfaktorer, er der faktisk også hjælp at hente i den. Den kan faktisk være et nyttigt værktøj i forhold til stresshåndtering. Der er nemlig mange gode apps, jeg anbefaler til mine klienter. Der er apps, der med vejrtrækningsøvelser kan hjælpe med afspænding. Der er mindfulness apps for stress håndtering. Der er apps for motion, der kan hjælpe med at reducere stress gennem reduktion af kortisol og udløsning af endorfiner for positive humør. Der er også apps med visualiseringsøvelse for stress håndtering og meget mere.

Jeg er personlig en stor fan af smartphonens og må indrømme, at jeg ville have svært ved at koordinere mit liv uden den, men samtidig har jeg slået de fleste notifikationer fra, og jeg begrænser mit forbrug af de sociale medier på den.

 

Læs om kurset: Spot Stress Straks Læs om kurset: Spot Stress Straks 

 

I forhold til trivsel anbefaler jeg disse apps:

• Dyrk motion

Gratis app: ”Træn med forsvaret” på android, iphone og windows
https://itunes.apple.com/dk/app/tr-n-med-forsvaret/id548203509?mt=8&ign-mpt=uo%3D4
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gekko.danisharmy.activity
https://www.microsoft.com/da-dk/store/apps/tr%C3%A6n-med-forsvaret/9nblggh0fv2q

• Dyrk mindfulness

Gratis app: ”Mindfulness - bevidst nærvær” på iphone og android
https://itunes.apple.com/us/app/mindfulness-bevidst-n-rv-r/id1050971478?ls=1&mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=dk.birthebuhl.mindfulness

• Dyrk visualisering og afspændingsøvelser

Gratis app: ”Stress af” på iphone og android
http://itunes.com/apps/stressaf
http://play.google.com/store/apps/details?id=dk.forebygstress.stressafpa

AKON AS

Holstebro
Bjerregårdsvej 2
7500 Holstebro

Åbningstider

mandag-torsdag kl. 8-15.30
fredag kl. 8-14

etiskkodeks

codeofcare logo

Denne side benytter sig af cookies: Læs mere